Amikor búcsút intenek nekünk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény értelmében a munkaviszonyt felmondással mind a munkáltató, mind a munkavállaló megszüntetheti. Dr. Goda Mark ügyvéd és munkajogi szakjogász megosztotta velünk a témával kapcsolatos leggyakoribb fogalmakat, és mindazt, amire figyelnünk kell, ha kézhez kapjuk munkáltatónk írásba foglalt döntését.

 

Közös megegyezés

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése talán a legjellemzőbb gyakorlat. „Ez egy kölcsönös megállapodást takar, amelynek értelmében a felek a munkaviszonyt közös akaratukból szüntetik meg. Sokaknál érthető rövidzárlatot okoz, ha váratlanul megkapják, és gondolkodás nélkül aláírják, pedig érdemes végigolvasni, átgondolni az abban foglaltakat” – figyelmeztet Dr. Goda Mark munkajogász.

Fontos tudnunk, hogy a munkáltató nem kötelezhet bennünket aláírásra, azt viszont kikötheti, hogy az ajánlat csak ott és akkor érvényes. „Ilyen esetekben nincs lehetőségünk hazavinni a megállapodást, hogy családunkkal vagy ügyvédünkkel átbeszéljük annak tartalmát, viszont rövid gondolkodási időt kérhetünk, és ezt a munkaadók általában meg is szokták adni. Amennyiben azonban teljes mértékben elzárkózunk a közös megegyezés aláírásától, a munkáltatónk közölheti velünk a felmondást is” – osztja meg a szakember.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Forrás: Profession.hu