Bevallási és fizetési könnyítésekkel bővül a Gazdaságvédelmi Program

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint több, mint 600.000 érintett vállalkozás jelentős mozgásteret kap ahhoz, hogy adófizetési kötelezettségét csökkentse, illetve időben átcsoportosítsa és ezáltal likviditását növelje. Megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelete (Rendelet) a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges további adózási könnyítésekről.

A rendelet értelmében a beszámolótételi kötelezettség határideje 2020. szeptember 30-ig meghosszabbodik. Elegendő lesz tehát szeptember 30-ig elküldeni a beszámolót és az ahhoz kapcsolódó alábbi bevallásokat: társasági adó-, a kisvállalati adó és a helyi iparűzési, innovációs járulék, illetve az ún. Robin Hood adó. A meghosszabbított határidő az adó megfizetésére is vonatkozik, így az likviditási könnyebbséget jelenthet az érintett társaságoknak. A kedvező szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is irányadóak.

A beszámoló készítési határidő továbbra is április 30-a, illetve május 31-e az ún. közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, a bankoknál, a biztosítóknál és a befektetési vállalkozásoknál, azonban nekik is elegendő szeptember 30-ig benyújtani a bevallást, illetve befizetni az adót.

Minden ágazatra kiterjedően 2 százalékkal, 17,5%-ról, 15,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. A módosítás 2020. július 1-jével lép életbe. 2021. január 1-jétől pedig a kisvállalati adó (KIVA) csökken 12%-ról 11%-ra.

Minden adózóra kiterjesztik az adófinanszírozási könnyítések lehetőségét is. A veszélyhelyzet miatt beállt fizetési nehézségek esetén a társaságok is kérhetik illetékmentesen

  • adótartozásuk elengedését legfeljebb 5 millió forint (vagy a tartozás 20%-a) erejéig. A kérelmet egy alkalommal, egy adónem tekintetében, a vészhelyzet megszűnését követő 30. napig lehet benyújtani.
  • legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy
  • legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést 5 millió forintot meg nem haladó összegű adótartozásuk tekintetében.

Mindhárom esetben igazolni kell, hogy a működés ellehetetlenülése, illetve a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. Adótartozás elengedése esetében pedig a fennmaradó összegre további halasztás/részletfizetés nem igényelhető.

A fentiek alapján az érintett vállalkozások a fizetési kedvezményeket bármely adónem, akár munkáltatói, akár levont munkavállalói közterhek tekintetében is igényelhetik.

A munkavállalókra vonatkozó változás, hogy fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra (helyettük a munkáltató fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de fizetési halasztás erre is kérhető).

Külön könnyítéseket tartalmaz a Rendelet a turisztikai ágazat vonatkozásában. 2020. december 31-éig nem kell idegenforgalmi adót fizetni a vendégéjszakák után, azt az állam átvállalja és vissza nem térítendő költségvetési támogatásként juttatja az önkormányzatoknak. Ennek érdekében a szállásadó feladata a megállapított, de be nem szedett adó bevallása az adóhatóságnak. A 2020. június 30-ig Szép-kártyára utalt juttatások mentesek a szociális hozzájárulási adó alól, így a vonatkozó adóteher átmenetileg a 32,5 százalékról 15 százalékra csökken, és idén a kedvezményes adókulccsal adható keretösszeg is csaknem megduplázódik.

Mentesülnek az adózók a veszélyhelyzet ideje alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig az EKÁER kockázati biztosíték nyújtása alól és az adóhatóság hivatalból – külön kérelem nélkül is – intézkedik a korábbi biztosíték feloldása, illetve visszafizetése érdekében.

Sokakat érinthet, hogy az online pénztárgépekre és az automatákra felülvizsgálati moratórium vezetnek be; így például az online pénztárgépek esetében szoftver-felülvizsgálatot és szervizes helyszíni vizsgálatot nem kell elvégezni a veszélyhelyzet idején, elegendő a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 120 napon belül.

Dr. Kamocsay-Berta Eszter
Vezető Partner

Dr. Zsoldos Bálint
Senior adójogász

KCG Partners Ügyvédi Iroda

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a jelen írás nem minősül jogi tanácsnak!

 

Photo: Shutterstock / lday12