Késve érkeztem a munkahelyemre. Kirúghatnak azonnali hatályú felmondással?

Irodában dolgozom asszisztensi munkakörben. A munkaidőm reggel fél nyolckor kezdődik. Mivel az óvoda reggel 7 órakor nyit, ezért sajnos előfordul, hogy nem érek be pontosan fél nyolcra, hanem 5-10 percet kések. Ez havonta előfordul 2-3 alkalommal.

A főnököm szólt, hogy ha még egyszer előfordul, akkor azonnali hatállyal felmondja a munkaviszonyomat. Ezt megteheti, vagy figyelemmel kell lennie arra, hogy a gyermekemet nem tudom sajnos korábban bevinni az óvodába?

A munkavállaló kötelezettsége, hogy a munkáltató által közölt munkaidő-beosztás szerinti munkaidőben megjelenjen a munkavégzés helyén és megkezdje a munkát. Általában az, ha valaki – többszöri figyelmeztetés ellenére – rendszeresen elkésik a munkahelyéről, megalapozhatja a felmondást, vagy akár az azonnali hatályú felmondást.

A másik oldalról viszont a Munka Törvénykönyve előírja a munkáltató számára, hogy a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni.

Azt javaslom, hogy próbálja meg a főnökével tisztázni, hogy miért fordul elő, hogy néha elkésik. Megoldás lehet, hogy megállapodnak abban, hogy Ön 7.30. helyett 7.45-kor kezdi a munkát, cserébe természetesen délután később is fejeződik be a munkaidő. Előfordulhat azonban, hogy a munkáltatónak fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy az asszisztense pontban 7.30-kor már munkaképes állapotban jelen legyen a munkahelyen (pl. minden reggel 7.30-kor értekezletet tart a munkáltató, melyen mindenkinek jelen kell lennie).

Az eset összes körülményének mérlegelése alapján lehet azt eldönteni, hogy egy adott esetben a munkáltató jogszerűen élhet-e a felmondás vagy akár az azonnali hatályú felmondás jogával.

 

Dr. Goda Mark
Ügyvéd és munkajogi szakjogász
Goda Ügyvédi Iroda