Változnak a cafeteria szabályok 2013-ban

2013. január 1-től lépnek hatályba a cafeteria juttatásokat érintő új törvényi rendelkezések. Imserje meg cikkünkben, hogy miként változnak a közterhek, mire használhatja a SZÉP kártyát, és miként veheti igénybe az iskolakezdési támogatást.

 

Több közteher és több lehetőség

Bár a béren kívüli juttatások közterhe 30,94%-ról 35,7%-ra nő, mégis egy kicsit árnyaltabb a helyzet a jövő évi változásokkal kapcsolatban. A közteher emelkedését bizony az okozza, hogy a 16% személyi jövedelemadó mellé nem 10, hanem 14% EHO-t kell fizetni. Ezek kiszámításához pedig a juttatás értékének 1,19-szeresét kell alapul vennünk.

…de mi változott az egyes juttatások körül?

Étkezés – többet, könnyebben

2013-ben a munkáltató munkahelyi étkeztetést biztosíthat a munkavállalóinak a törvényi szabálynak megfelelően. A munkahelyi étkeztetés 12.500,- Ft/hó értékben a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen. 2012-ben, ha a munkáltató dolgozóin kívül mások is látogatták az étkezdét, akkor ez kizáró ok volt a belső utalványok használatára. 2013-ban ekkor is működhet a belső utalvány, elektronikus adathordozó.

Az Erzsébet utalvány már havi 8.000 Ft értékben adhatja munkáltató 2013-ban. Az utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására használható. Emellett a 2012-es szabályozás azt vetítette előre, hogy jövőre a melegkonyhás elfogadóhelyeken már nem költhetjük el ezt. A törvényalkotás szerencsére törölte ezt a szabályt, így továbbra is lehetőség lesz ezzel az utalvánnyal „meleg-” és „hidegételt” is téríteni.

Széchenyi Pihenő Kártya – még jobban használható

A SZÉP Kártyával a 2012-ben megszokott keretekkel 3 különböző féle „alszámlát” tudunk majd kezelni. Az új kormányrendelet szerint jelentősen bővül a szabadidő alszámla felhasználásnak lehetősége. Sportolásra, sporthoz kapcsolódó képzésekre, sporteszköz kölcsönzésre, horgászatra is költhetünk.

Iskolakezdési támogatás – csak utalvánnyal

Már év közben átalakította a törvényalkotás az iskolakezdési támogatás szabályait, melyek 2013-tól életbe is lépnek. Iskolakezdési támogatást a közoktatásban (általános és középiskola) résztvevő gyermekekre tekintettel adhatunk. Gyermekenként a minimálbér 30%-ig nyújtható ilyen juttatás minden erre jogosult munkavállalónak. A családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa kaphatja, azaz egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti, ha ezek a pontok igazak rá. Újdonság, hogy a tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig adhatjuk a juttatást, kizárólag utalvány formájában

Helyi bérlet estén nem változott a szabályozás.

A pénztáraknál sem változtak a keretösszegek, de új felhasználási területek nyílnak meg 2013-ra.

Az egészségpénztárból például téríthetünk szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítást, gluténmentes élelmiszereket. Az önsegélyező pénztári pénzekből tandíjat, kollégiumi díjat, lakáscélú devizaalapú jelzáloghitel törlesztését és a törvényi feltételeknek való megfelelés esetén közüzemi díjakat is finanszírozhatunk.

Keretszabály

Amennyiben túllépjük az előbb említett juttatásokra vonatkozó éves/havi keretösszeget, akkor a juttatás értékének 1,19 szerese után 16% személyi jövedelemadót és 27% EHO-t kell fizetnünk. Ugyanezzel a magasabb (összesen 51,17%) közteherrel kell számolnunk a határérték feletti részre akkor is, ha a kedvező adózású juttatások összes értéke átlépi az éves 500.000 forintos határt. Az 500.000 Ft-os keret értékét a juttatás alapjául szolgáló a jogviszonyban töltött napokkal arányosan kell számolnunk.

Sporteseményre szóló + kulturális belépő

Nagyobb sikerre számíthat az adómentes sporteseményre szóló belépő 2013-ban, mint idén, hiszen a felhasználási lehetőségei közé bekerült a kulturális szolgáltatások igénybevétele. Minderre együtt 2013-ban éves szinten 50.000 Ft áll majd rendelkezésre.

Drágább étkezési utalványok

Többen használtak 2012-ben olyan étkezési utalványokat, melyeket nem nevesít az adótörvény. Ezeket a 70. paragrafus szabályait betartva 51,17% közteherrel adhatta a munkáltató. 2013-ban ezt már nem tudjuk ezzel a közteherrel megtenni, hiszen a törvényalkotó kizárta a fogyasztásra készétel utalványt ebből a körből.

Biztosítások

Az eddig korlátozás nélkül adható kockázati (visszavásárlási értékkel nem rendelkező) élet-, egészségbiztosítások biztosítások is kaptak egy törvényi korlátot. Havonta a minimálbér 30%-ig téríthet ilyet a munkáltató.

Fata László
Cafeteriatrend