Egyre többe kerül a munkába járás

transportwesenA közigazgatási határon kívülről történő munkába járás költségtérítését szabályozó kormányrendelet idén 17 éves lenne. Érthető, hogy így a „felnőtté válás” küszöbén nem kezel olyan kérdéseket, ami akkor még szinte elképzelhetetlen volt.

Az akkori szabályok alapján (máig is) a teljes árú vasúti 2. osztályú menetjegy, vagy bérlet 86 százalékát, és az elővárosi vasúti-, illetve buszjegy – vagy bérlet – 80 százalékát köteles megtéríteni a munkáltató. 2010. május 1-től életbe lép a korszerűsítés a 39/2010-es kormányrendelet formájában.

Eszerint a korábbi lehetőségeken felül a napi munkába járásra már a hajó és komp is igénybe vehető, a hétvégi hazautazáshoz a tartózkodási hely és a lakóhely közt pedig a légiközlekedés is megengedett. Újdonság, hogy az új szabályok szerint a munkáltató a közigazgatási határon kívülről történő munkába járás esetén közlekedési eszköztől függetlenül a költségek minimum 86%-át köteles téríteni bérlettel vagy menetjeggyel történő elszámolás ellenében. Emellett tovább is él a személyi jövedelemadó törvény által nyitott lehetőség, hogy a munkaadó a munkába járás költségének 100%-át kifizetheti a dolgozóinak adómentesen.

Bár nyílnak a lehetőségek, azért a rendelet tett egy korlátozást a hazautazáshoz. 2010-ben havonta maximum 30.000 forintot köteles téríteni a munkáltató ilyen címen (e korlátig itt is él a 86%-os térítés). A 9 Ft/km költségtérítés szabályai gyakorlatilag nem változnak az új rendelettel. Ez akkor alkalmazható, ha a munkavállaló lakó- és munkahelye között nincs közösségi közlekedés, vagy olyan a munkarendje, hogy csak hosszú várakozással lehetne igénybe venni a közösségi közlekedést. (hosszú várakozás: az az időtartam, amely a munkavállaló személyi, családi vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalanul hosszú, és amely az út megtételéhez szükséges időt meghaladja).

Mozgáskorlátozott illetve súlyosan fogyatékos személyek közlekedését közigazgatási határon belül is szabályozza az új rendelet, így az ő esetükben érdemes ezt egy kicsit alaposabban átolvasgatni. Ami eddig nem szerepelt kötelező tennivalóként, hogy a munkavállalónak a költségek elszámolásához nyilatkoznia kell lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e. Majd az ennek értelmében hozott bérletek vagy jegyek alapján kell a munkáltatónak kiadnia a költségtérítést. A munkahellyel egy közigazgatási határon belül lakó munkavállalók utazását továbbra is csak a helyi bérlettel támogathatja a munkáltató – ha szeretné – hiszen ebben az esetben nem jelent ez kötelezettséget számára. A helyi bérlet támogatás kiadása előtt azonban mindenképpen kell számítani arra, hogy ezt 2010-ben még 25% adó terheli, így a 4.000 forintos bérlet kiosztása bizony 5.000 forintjába kerül egy munkáltatónak.

 

Fata László Vezető tanácsadó Cafeteria Trend