Írd alá helyettem …

Úgy gondolom, hogy a legtöbben szembesültünk már olyan helyzettel, amikor főnökünk vagy kollégánk nem volt bent az irodában vagy éppen más dolga volt és elhangzott az a bizonyos “Írd alá helyettem” mondat. Általában ezt mindenki jóindulattal és lazán kezeli, bele sem gondolva, hogy rengeteg fejfájást és adott esetben büntetett előéletet vállalunk fel egy apró segítséggel.

Aki más helyett valamely okiratot az illető nevének hamisításával aláír és ezen okiratot felhasználja, hamis magánokirat felhasználásának vétségét követi el. Rosszabb a helyzet, amennyiben olyan okiratot írunk alá, amely később közhiteles nyilvántartás bejegyzésének vagy egy közokirat létrejöttének alapjául szolgál (pl. cégiratok, gépjármű adásvétel, stb.), ugyanis ebben az esetben közokirat-hamisításról beszélhetünk.

A közhiedelemmel ellentétben nem megoldás ha az illető beleegyezik abba, hogy helyette írjunk alá, de az sem, ha “magáénak ismeri el” az aláírást. Fenti probléma elkerülésének legegyszerűbb módja ha meghatalmazást kapunk a dokumentum aláírására. Ez történhet úgy, hogy a meghatalmazó a meghatalmazást saját kézzel írja vagy aláírja, ennek hiányában két tanú tanúsítja, hogy a meghatalmazást aláírta vagy az aláírást magáénak ismeri el. Itt szeretném jelezni, hogy az ügyvezető helyett történő aláírásra nem megoldás a köztudatban forgó ún. “általános meghatalmazás”, ugyanis az ügyvezetői feladatkörök nem delegálhatóak általános jelleggel. Hasonló a probléma a “tanúzd már le Nekem” kéréssel amennyiben nem voltunk jelen és a Felek mindegyike nem ismerte el magáénak előttünk aláírását.

Nem tudhatjuk előre, hogy miből lesz probléma, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat egy kis körültekintéssel.

 

Dr. Zamecsnik Tamás
Ügyvéd
Zamecsnik, Pósfai és Társai Ügyvédi Iroda

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel.

 

Photo: Fotolia.de