Kérhetek-e gondolkodási időt a közös megegyezésnél?

A főnököm berendelt a jövő hét hétfőre az irodájába. Arra számítok, hogy megszüntetik a munkaviszonyomat és elém tesznek egy közös megegyezést és egy felmondást. Mostanában ez több munkatársammal előfordult, mert létszámleépítés van a cégnél. Ha elém tesznek egy közös megegyezést és egy felmondást, úgy azonnal kell döntést hoznom, vagy kérhetek-e gondolkodási időt, illetve jár-e gondolkodási idő arra, hogy megfontolhassam a nekem legmegfelelőbb döntést?

A felmondás egy egyoldalú munkáltatói intézkedés, amely a munkavállalóval történő közléssel hatályosul. Ezzel szemben közös megegyezéssel csak akkor szüntethető meg a munkaviszony, ha mindkét fél, azaz a munkáltató és a munkavállaló közösen határozzák el a munkaviszony megszüntetését. Ha a munkáltatója ajánlatot tesz a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésre, úgy Ön természetesen nem köteles azonnal válaszolni és nem köteles a megállapodást aláírni. Kérhet gondolkodási időt, illetve jelezheti a munkáltatójának, hogy akár ügyvéddel át szeretné beszélni a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodás tartalmát. A munkáltató biztosíthat gondolkodási időt, de nem köteles ezt megtenni. Ezért előfordulhat, hogy a munkavállaló válaszának és a munkaviszony megszüntetéséhez való hozzájárulás hiányában a munkáltató felmondást közöl.

 

Dr. Goda Mark
Ügyvéd és munkajogi szakjogász
Goda Ügyvédi Iroda

 

 

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel.