Minden, amit a munkaközi szünetekről tudnunk kell

Mikor és mennyi ebédszünet jár? Lehet-e dohányozni munkaidőben? És mi vonatkozik a monitor előtti munkavégzésre?

A jó munkához nemcsak idő kell – többek között elegendő pihenésre, regenerálódásra is szükségünk van. Lássuk, mit mondanak minderről a jogszabályok!   Az ebédszünet, a cigarettaszünet vagy épp a szemünk védelmét szolgáló „monitorszünet” kapcsán sok tévhit él a köztudatban. Bár hajlamosak vagyunk a munkaközi szünetekre a szabad választás tárgyaként tekinteni, az igazság az, hogy ahogyan a munkáltatónak kötelessége kiadni a nekünk járó pihenőidőt, úgy nekünk, munkavállalóknak is kötelező szabályszerűen dolgozni munkaidőben, illetve felhagyni a munkavégzéssel a kijelölt munkaközi szünetekben. Arról, hogy mit szabad és mit nem, mai cikkünkben Goda Mark ügyvéddel és munkajogi szakjogásszal beszélgettünk.

Ami jár, az jár

 „Bár az ebédszünetet jellemzően önálló terminusként használjuk, a Munka Törvénykönyve nem tesz különbséget a munkaközi szünet és az úgynevezett ebédszünet között” – kezdi interjúalanyunk egy gyakori tévhittel, mielőtt rátér a szabályozásra. „A munkáltató 6 órát meghaladó munkavégzés esetén 20 perc, 9 órát meghaladó munkavégzés esetén pedig további 25 perc munkaközi szünetet köteles biztosítani a munkavállalónak” – árulja el a szakjogász. Amennyiben a munkáltató eltérne a jogszabályban rögzített keretektől, és 20 perc helyett mondjuk fél vagy egy óra ebédszünetet írna elő – ami sok multinacionális cégnél bevett gyakorlatnak számít – akkor erről az illetékes szakszervezettel vagy a munkavállalóval külön megállapodást kell kötnie.

Ezzel kapcsolatban érdemes azt is tudnunk, hogy ha például napi 8 órás munkaidő esetén nem szeretnénk, ha az ebédidő meghaladná a jogszabály által előírt 20 percet, úgy ezt jelezhetjük a munkáltatónak, illetve nem vagyunk kötelesek ehhez hozzájárulni, feltéve, hogy kollektív szerződés sem rendelkezik a hosszabb munkaközi szünetről” – mondja interjúalanyunk, majd hozzáteszi, hogy a jogszabály rendelkezik a munkaközi szünet kiadásáról is. 

„A munkaközi szünetet a munkáltató legkorábban legalább 3 óra munkavégzést követően rendelheti el, és legkésőbb 6 óra munkavégzés után kötelező kiadnia. Ebben a tekintetben nincs különbség a napi 6 és a napi 8 órás munkaidő között sem, ahogyan az is mindegy, hogy nappali vagy éjszakai műszakban dolgozunk-e” – teszi még hozzá. 

A teljes cikket a profession.hu oldalán olvashatja el.

 

Photo: Sergey Botos & dizain / Shutterstock