Nincs munka – fizetés nélküli szabadságra küldtek

Sorozatunk első részében az óvodák/iskolák bezárása miatt gyermeküket személyesen gondozó és felügyelő munkavállalókról írtunk, akik emiatt sem a munkahelyükön, sem otthon nem tudnak eleget tenni a munkavégzési kötelezettségüknek és munkabérben nem részesülnek. A mai cikkünkben szó lesz a fizetés nélküli szabadság feltételeiről és a munkavállaló biztosítotti minőségére való kihatásáról.

Egy olvasónk írta, hogy a koronavírus járvány miatt elmaradnak a megrendelések, nincs munka. A munkáltató ezért úgy döntött, hogy 2020. március 30-tól minden munkavállalónak fizetés nélküli szabadságot ad ki határozatlan időre. Elrendelhető egyoldalúan a fizetés nélküli szabadság? Milyen egyéb hátrányai lehetnek?

A Munka Törvénykönyve („Mt.”) csupán arról a néhány esetről rendelkezik, amikor a munkavállaló jogosult fizetés nélküli szabadságot igénybe venni (pl. a gyermek gondozása vagy hozzátartozó tartós személyes ápolása céljából). Az Mt. azonban arra nem ad lehetőséget, hogy a munkáltató egyoldalúan elrendeljen fizetés nélküli szabadságot. A munkáltató ezirányú egyoldalú intézkedése nem jogszerű. A jogszabály viszont nem zárja ki, hogy a felek megállapodjanak fizetés nélküli szabadságban.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

* Photo: Pavel Kukol / Shutterstock