Részleges távmunkavégzés esetén kell-e arányosítani az adómentes költségtérítést?

Olvasói kérdés: A távmunkában dolgozó munkavállalóinknak minden hónapban költségtérítés címen adómentes hozzájárulást fizetünk. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adómentes juttatás legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet. Ha a munkavállalóink csak részben dolgoznak távmunkában, részben pedig a munkáltató székhelyén, akkor kell-e arányosítani a költségtérítés összegét vagy kifizethetjük a törvényi maximumot, mely 2022-ben havi 20.000,- forint?

Tisztelt Kérdező!

Személyi jövedelemadó szempontból a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott ’adómentes hozzájárulás’ az ún. igazolás nélkül költségként elszámolható tételek közé tartozik. 2022. június 1-jétől a vonatkozó szabályokat a az Szja tv. 3. számú Melléklet II. 11. pontja tartalmazza (gyakorlatilag a korábbival megegyező szöveggel). A rendelkezés kifejezetten tartalmazza, hogy

„… ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része .…”.

A nyelvtani értelmezés alapján ez vonatkozik a hibrid munkavégzésre is, azaz amikor a munkavállaló részben dolgozik távmunkában, részben pedig a munkáltató székhelyén. Ebben az esetben tehát szükséges arányosítani a költségtérítés összegét a ténylegesen távmunkában végzett napokra.

Ezt az értelmezést erősítette meg az adóhatóság is informálisan, de hivatalos útmutató még nem született a kérdésben (a 2021-es veszélyhelyzeti útmutató nem tartalmaz értelmezést az arányosítás kérdésében) . Amint rendelkezésre áll adóhatósági állásfoglalás, úgy azt is közzétesszük.

Fontos még megemlíteni, hogy a költségtérítés nyújtásának továbbra is együttes feltétele, hogy

  1. a munkavállaló munkaszerződésben szerepel a távmunkavégzés lehetősége és szabályai;
  2. a munkáltató és a munkavállaló a költségtérítésről is előzetesen megállapodjon, és
  3. a munkavállaló a távmunkavégzés után a tárgyhónapban ne számoljon el más, az Szja tv.-ben nevesített költséget, például internethasználatot, a munkavégzés helyének bérleti díját, rezsijét (3. számú Melléklet, I. Jellemzően előforduló költségek alcím 24. pont c) és d) alpontja szerint).

Dr. Zsoldos Bálint
Ügyvéd, adójogász
KCG Partners

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel.

Photo: Aquir / Shutterstock
Photo: gorkem demir / Shutterstock