Távmunka: kell-e arányosítani az adómentes költségtérítést a munkavállaló keresőképtelensége és szabadsága esetén?

Cégünknél alkalmazunk olyan munkavállalókat, akik 100% távmunkában dolgoznak. Az SZJA szabályaival összhangban adómentes költségtérítést fizetünk nekik, melynek maximális mértéke 2022-ben minden hónapban 20.000,- Ft. Ahhoz, hogy a törvényi maximumot adhassuk, elegendő abból kiindulni, hogy a munkaszerződésben foglalt megállapodásunk alapján a munkavállaló a hónap minden munkanapját távmunkában tölti, vagy vizsgálnunk kell minden hónapban, hogy a munkavállaló ténylegesen hány napot dolgozott távmunkában, illetve hány napot nem, mert pl. betegállományban vagy akár szabadságon volt?  

Tisztelt Kérdező!

Személyi jövedelemadó szempontból a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott ’adómentes hozzájárulás’ az ún. igazolás nélkül költségként elszámolható tételek közé tartozik. 2022. június 1-jétől a vonatkozó szabályokat a az Szja tv. 3. számú Melléklet II. 11. pontja tartalmazza (gyakorlatilag a korábbival megegyező szöveggel). A rendelkezés kifejezetten tartalmazza, hogy „…. ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része ….”. A nyelvtani értelmezés alapján ez vonatkozik az esetre is – jogcímtől függetlenül -, amikor a távmunkavégzés a munkavállaló keresőképtelensége, szabadsága vagy egyéb ok miatt nem az egész hónapot érinti.  Az adóhatóság is azt az értelmezést erősítette meg informálisan, hogy mindig az adott hónapot kell vizsgálni, hogy ténylegesen mi volt a távmunkavégzés és egyéb munkavégzés vagy esetleg munkavégzés hiányának aránya (keresőképtelenség) arány és csak a tényleges távmunkavégzésre jutó napokra jár a az arányosított költségtérítés összege.

Hivatalos útmutató eddig még nem született a kérdésben, amint rendelkezésre áll adóhatósági állásfoglalás, úgy azt is közzétesszük.

Fontos még megemlíteni, hogy a költségtérítés nyújtásának továbbra is együttes feltétele, hogy

  1. a munkavállaló munkaszerződésben szerepel a távmunkavégzés lehetősége és szabályai;
  2. a munkáltató és a munkavállaló a költségtérítésről is előzetesen megállapodjon, és
  3. a munkavállaló a távmunkavégzés után a tárgyhónapban ne számoljon el más, az Szja tv.-ben nevesített költséget, például internethasználatot, a munkavégzés helyének bérleti díját, rezsijét (3. számú Melléklet, I. Jellemzően előforduló költségek alcím 24. pont c) és d) alpontja szerint).

Dr. Zsoldos Bálint
Ügyvéd, adójogász
KCG Partners

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel.

Photo: Yatate / Shutterstock