Tetoválással és piercinggel a munkahelyen

Réges-régen elmúltak azok az idők, amikor csak matrózok és fegyencek tetováltatták magukat. Piercingek és tetoválások minden társadalmi rétegben jelen vannak, és ahogyan a kamionsofőrök és a chopper motorosok között is akad szép számmal olyan, aki tetoválást vagy piercinget visel, úgy sok főiskolás, sportoló, színész és celeb számára is elengedhetetlen divatkelléké váltak, ugyanúgy, mint egy márkás futócipő vagy a farmer.

Ennek ellenére nem mindig nézik jó szemmel a munkahelyen, ha a munkavállaló különböző motívumokkal és orrkarikákkal díszíti a testét. Vajon visszautasíthatnak-e valakit egy állásinterjún a tetoválásai vagy a piercingje miatt? El kell-e takarni a tetoválásokat és ki kell-e venni a piercinget munka közben, és megszabhatja-e a munkáltató, hogy milyen ruhát viselhet a munkavállaló a munkahelyén, illetve milyen ruhát nem?

Ezekre a kérdésekre általánosságban egyöntetű választ adni biztosan nem lehet.

Itthon a munkavállalók akkor pereskednek, amikor nagy a baj, leginkább, amikor a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkavállaló munkaviszonyát, nem fizet munkabért, vagy éppenséggel üzemi balesetből eredő kártérítési kötelezettségének nem kíván eleget tenni. Nyugati szomszédainkkal ellentétben Magyarországon nem jellemző, hogy a munkahelyen érvényben lévő piercing-tilalom vagy „dress code” miatt a munkavállalók bíróság előtt próbálnák kivívni a jogaikat a munkáltatóval szemben.

A teljes cikket itt olvashatja el.