Kell-e alkalmazni a csoportos létszámcsökkentés szabályait, ha a munkaviszony közös megegyezéssel szűnik meg?

Cégünk gyenge gazdasági teljesítménye miatt év végén sajnos több munkavállalótól kell megválnunk.

Mivel a leépítés körülbelül 25-30 munkavállalót érint a 180 munkavállaló közül, felmerült a kérdés, hogy akkor is alkalmaznunk kell a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó törvényi rendelkezéseket, ha nem munkáltatói felmondással szüntetjük meg a munkaviszonyokat, hanem közös megegyezéssel?

A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésre irányuló megállapodást is figyelembe kell venni a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok alkalmazása szempontjából, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

  • A munkáltató kezdeményezi a közös megegyezést.
  • A megállapodás  a csoportos létszámcsökkentésre alapított utolsó  munkáltatói felmondás közlésétől számított harminc naptári napon belül kerül megkötésre.

A fentiek alapján  tehát ha a megállapodást a munkavállaló kezdeményezi, azt nem kell figyelembe venni a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok alkalmazása szempontjából, azaz az „nem számít bele” a létszámfeltételbe. Természetesen a munkavállaló megállapodás megszüntetésére vonatkozó  kezdeményezését vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania. Ezt tanúkkal, vagy a kezdeményezésre vonatkozó, e-mail levelezéssel teheti meg legegyszerűbben.

 

Dr. Fábián Zsolt
Ügyvéd és munkajogi szakjogász
Erős Ügyvédi Iroda Squire Patton Boggs (US) LLP

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel (ÁSZF).