Milyen eltérő szabályok vonatkoznak a „kölcsönzős” munkaszerződés megszűntetésére?

Frage_AntwortHa kölcsönzött munkavállaló munkaviszonyát kívánjuk megszüntetni, akkor vannak-e eltérő szabályok, amelyeket figyelembe kell venni? Miként alakul a kölcsönzött munkavállaló felmondási ideje? Mivel indokolhatom a felmondást?

A kölcsönzés, mint atipikus foglalkoztatás egyik legfőbb előnye, hogy a dolgozók jogviszonyának megszűntetése is egyszerűbb, mint a tipikus munkaviszonyban dolgozóké.

A munkáltatói felmondás esetén a kölcsönbeadó működésével összefüggő oknak minősül önmagában a kikölcsönzés megszűnése, függetlenül attól, hogy az milyen okból történt valójában.

Emellett az is fontos, hogy a felmondási idő – függetlenül a jogviszony hosszától – minden esetben tizenöt nap. A végkielégítés fizetési kötelezettség ugyan fennállhat, ám annak számítása minden esetben az utolsó kikölcsönzés időtartama alapján kerül megállapításra, így a legtöbb esetben – mivel a kikölcsönzések csak ritkán haladják meg a 3 éves időtartamot – a kölcsönzős munkaszerződés megszűntetése nem jár végkielégítéssel.

Felhívnánk a figyelmet, hogy az esetek nagy részében a kölcsönvevőnek ezzel a kérdéssel nem is kell foglalkoznia, hisz ő – a kikölcsönzésre vonatkozó szerződés eltérő rendelkezése hiányában – bármikor, indokolás nélkül visszamondhatja a kérdéses dolgozó kikölcsönzésére vonatkozó igényét.

 

Dr. Lórodi László
Ügyvéd és munkajogi szakjogász
Dr. Lórodi László Ügyvédi Iroda / Székesfehérvár