Veszélyhelyzet: szabad felhasználású költségtérítés a távmunkában dolgozóknak

Bár az átfogó távmunka újraszabályozás még várat magára, a Kormány az újabb veszélyhelyzetre tekintettel a távmunkavégzésre vonatkozó rugalmasabb szabályokat vezetett be a 487/2020 (XI. 11.) Korm. rendelet kihirdetésével. A kormányrendelet értelmében távmunkavégzés esetén nem kell alkalmazni a munkavédelmi törvény távmunkára vonatkozó szabályait, a veszélyhelyzet ideje alatt a munkáltató és a munkavállaló megállapodásban eltérhet a Munka Törvénykönyve távmunkára vonatkozó 196. §-ában rögzített szabályoktól, valamint körülhatárolták, hogy milyen mértékű lehet a munkáltató távmunkához való adómentes hozzájárulása.

Módosul a veszélyhelyzet idejére az Szja. törvény alkalmazása is:  a munkáltató távmunkára szóló szerződés és vonatkozó szabályok szerint költségtérítés formájában adómentesen hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet. Ez az összeg 2020-ban havi maximum 16.100 forint, illetve nem teljes havi munkavégzés esetén ennek arányos része. Az adómentes költségtérítés felhasználása nincs megkötve – tehát nem csak pl. rezsiköltségre, internet-díjra vagy számítástechnikai eszköz beszerzésére számolható el, de feltétele, hogy a magánszemély a távmunkával összefüggésben más költséget nem számolt el.

Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy milyen megtakarítást jelenthet a változtatás mind a munkavállaló, mind a munkáltató részére a munkabér közterheihez képest: munkabér esetén 10 ezer forint kifizetése ténylegesen majdnem 19 ezer forintba kerül a munkáltatónak és a munkavállalónak, a javasolt költségelszámolással pedig a teljes 16.100 forint a munkavállalót illeti, közterhektől mentesen.

Dr. Zsoldos Bálint
Senior adójogász
KCG Partners Ügyvédi Iroda

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a jelen írás nem minősül jogi tanácsnak!

 

Photo: DiMedia / Shutterstock